Verwerking van oliezaden

Verschillende commerciële oliehoudende zaden zijn belangrijk voor de productie van diervoeders vanwege hun voedingswaarden voor:

  • Eiwitten
  • Oliën (energie)

Bij de productie van diervoeders kunnen oliehoudende zaden daarom worden verwerkt om een groot bereik aan eiwitrijke en/of olierijke producten te maken.  Dit kunnen producten zijn zoals:

  • Volvet plantaardig eiwitmeel
  • Gedeeltelijk ontvet plantaardig eiwitmeel
  • Ontvet plantaardig eiwitmeel
  • Ruwe plantaardige olie
  • Ontslijmde plantaardige olie, etc.

Waarom oliehoudende zaden verwerken?

Oliehoudende zaden worden om twee redenen verwerkt:

  1. om op effectieve wijze om te gaan met de mogelijke aanwezigheid van antinutritionele factoren: het merendeel van oliehoudende zaden bevat antinutritionele factoren (ANF’s), die behandeld moeten worden voordat het specifieke oliehoudende zaad of het product daarvan als voederingrediënt aan dieren kan worden gevoerd. Dit kunnen ANF’s zijn zoals trypsine- en chemotrypsine-inhibitoren, urease, gossypol in katoenzaad, myrosinase in raapzaad, etc. Het goede nieuws is dat ANF’s hittegevoelig zijn en dat met behulp van een goed ontworpen thermodynamisch proces het activiteitsniveau ervan verlaagd kan worden tot veilige niveaus die niet interfereren met de voeding van dieren.
  1. om de voedingswaarde te maximaliseren: het doel moet zijn de verteerbaarheid van eiwitten, vetten en vezels te optimaliseren. Alleen dan kunnen dieren tijdens de vertering de hoogste voedingswaarden uit het ingrediënt halen.

Typische eiwit- en oliegehalten van enkele commerciële oliehoudende zaden

Oilseed Raw Oil Content [%] Raw Protein Content [%]
Soybean 18-24 36-40
Cotton 20-22 24-27
Canola 35-40 22-26
Sunflower 35-45 16-22

Er is grote interesse voor het vervangen van een deel van het of alle dierlijk eiwitmeel in mengvoeders door plantaardig eiwitmeel.  Deze trend wint aan acceptatie in de diervoederindustrie en wordt aangewakkerd door de toegenomen interesse in gezonde voeding onder consumenten.  Sojabonen worden door velen beschouwd als het belangrijkste oliehoudende zaad voor levering van plantaardige eiwitten en energie aan diervoeding.

Vele andere oliehoudende zaden winnen aan commercieel belang vanwege hun oliegehalte, waarbij ze voor het grootste deel terechtkomen in industriële toepassingen (biodiesel, farmaceutische toepassingen).  Denk aan jatropha, shea-noten, castorolie, om enkele te noemen.

Ottevanger en de oliehoudende zaden verwerkende industrie

Voor het verwerken van oliehoudende zaden worden zowel chemische (extractie met oplosmiddel) als mechanische methoden (conditioneren met stoom, expansie, extrusie, mechanisch verwijderen van olie) gebruikt. Met chemische verwerking is het mogelijk de resterende olie in het resulterende oliehoudende zaadmeel te minimaliseren in vergelijking met mechanische verwerking.  Met mechanische verwerking wordt de efficiëntie van de thermische behandeling gemaximaliseerd, evenals de verteerbaarheid van eiwitten, vetten en vezels.

Ottevanger kent een lange geschiedenis van levering van oplossingen voor verwerking aan de oliehoudende zadenverwerkende industrie en biedt turnkey-oplossingen aan, van toevoer toten met eindproduct, met inbegrip van de procesbesturing. We besteden veel aandacht aan het zorgvuldig evalueren van de verwachtingen over een project voordat we de geschikte verwerkingstechnologie kiezen